wtorek, 31 marca 2015

  Kotlety sojowe:
  • 2 szklanki ugotowanej, odsączonej soi
  • 3 jajka
  • cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia
Soję i cebulę zmielić w maszynce do mielenia mięsa, dodać posiekaną natkę oraz jajka, doprawić i dokładnie wymieszać. 
Formować kotleciki, smażyć z obu stron na złoty kolor.




Składniki:
1 szkl suchej soi
2 jajka
2 ziemniaki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
ząbek czosnku
sól
pieprz
szczypta chili
pół łyżeczki oregano
pół łyżeczki curry
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
bułka tarta - opcjonalnie
olej

Wykonanie:
Soję zalewamy wodą i moczymy przez noc. Gotujemy do miękkości.
Jeśli nie zostały nam z dnia poprzedniego ugotowane ziemniaki, obieramy surowe i gotujemy razem z soją.
Przestudzoną, odcedzoną soję i ziemniaki wrzucamy do misy blendera.
Dodajemy jajka, starty ząbek czosnku, pietruszkę i przyprawy, miksujemy aż składniki rozdrobnią się i połączą w masę.
Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oleju.
Zwilżonymi w wodzie rękami formujemy kotleciki, które możemy lekko obtoczyć w bułce tartej (ale nie jest to konieczne), kładziemy na patelni.
Smażymy na rumiano z obu stron.



Żeby nie zginęły. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz